Povijest kluba

Prvo košarkaško igralište izgrađeno je 1946. godine na terenu streljane, u Grginom dolu. Odmah je 1947 pri poduzeću Granap osnovana ženska košarkaška ekipa a iste godine i ženski klub Jedinstvo koji godinu dana kasnije ima i mušku ekipu sa trenerom Dragom Rodićem. Dolaskom nastavnika fizičke kulture Milice i Zlatka Res-Koretić u Požegu, podiže se sport a posebno košarka što dovodi do osnivanja još jednog kluba KK Mladost i izgradnje još jednog igrališta.

Popularnost košarke, pogotovo ženske, pridonijelo je održavanje turnira- prvenstvo Hrvatske 1948. i 1949. godine u Požegi. To bogato razdoblje košarke prekida se 1951. godine nakon rušenja igrališta na streljani i izgradnje atletskog stadiona gdije i KK Mladost ostaje bez igrališta. Predstoje osam godina skromnog rada.

Dolaskom ponovno entuzijasta nastavnika Tomislava Pirca koji inicira izgradnju novog igrališta. 20. prosinca 1959. godine obnavlja klubove i mijenja ime u KK Požega koje traje do današnjih dana iz samo ponekad dodavanja imena sponzora. Također 1961 izgrađen je stadion malih sportova u Grabriku te tada počinje i plodno razdoblje. Košarka sve više dobiva na popularnosti. U nekoliko navrata ženski klub je bio pred ulaskom u prvu ligu. Nakon smrti dugogodišnjeg trenera Svete Pirca krajem 1987. godine ženska košarka gotovo prestaje sa radom i stavlja se klub u stanje mirovanja. Ponovno se ozbiljnije pokreče rad s najmlađima 1990. godine Blagojka Leko i Vladimirom Englmanom rade u školi košarke. Kada Blagojka Leko počinje raditi kao profesor u Kanižlićevoj školi 1992. godine zajedno sa Vladimirom Englmanom radi sa najmlađima bez seniorske ekipe, ali se uključuju u natjecanja mlađih kategorija. 1994. godine na skupštini kluba za predsjednika je izabran Drago Matošević i od tada ponovno kreče mnogo ambicioznije sa radom u svim kategorijama. Kada 1996. seniorsku ekipu preuzme prof. Blagojka Leko uz pomoć tajnika Vladimira Englmana i uz ambicioznost predsjednika Drage Matoševića postaje član A-2 HKL gdje ostvaruju rezultate iznad očekivanja. U sezoni 2001/02 prvi puta klub igra kvalifikacije za ulazak u najviši rang natjecanja A-1 HKL međutim nije uspio u dvije utakmice ŽKK Salona je bila uspješnija. Sljedeće sezone ponovo igra kvalifikacije sa ŽKK Ragusom i u dramatičnoj utakmici uspijeva se plasirati u A-1 HKL . Od tada do danas ŽKK Plamen Požega nikada nije ispala iz najvišeg ranga natjecanja. 2011 godine nakon solidne sezone grad prestaje sa financiranjem kluba i odluko skupštine klub se isključuje iz daljnjeg natjecanja u A-1 HKL i naredne tri sezone igra A-2 HKL iako svake godine osvaja prvenstvo zbog nedostatka sredstava ostaje u drugoj ligi.

U sezoni 2015/16 ponovno se vrača u elitno društvo gdje i ovog trenutka uspješno nastupa. U periodu od 2004 pa do 2009 u dva navrata mlađe kategorije redovno nastupaju na završnicama državnih prvenstava a dva puta kao kadetska ekipa osvajaju treće mjesto te u juniorskom uzrastu dvije godine zaredom su druge u Hrvatskoj. Klub je u svojoj bogatoj povijesti dao mnogo državnih reprezentativki posebno u mlađim kategorijama. Tako su Martina Lovrić i Kristina Soldo u mlađim kategorijama bili svaka na 5 evropskih prvenstava. Prva žena koja sjedi na klupi jedne NBA ekipe je naša bivša igračica Ivana Šerić koja je također nastupala u reprezentaciji Hrvatske svih mlađih uzrasnih kategorija. Također j trener Vladimir Englman bio izbornik kadetske, juniorske i mlađe kadetske reprezentacije Hrvatske i 6 godina trener u seniorskoj reprezentaciji Hrvatske. Kada bi na kraju kroz bogatu povijest rekli koji je najveći uspjeh kluba, kako kaže naš trener to je što je najveći dio naših igračica završilo fakultete i postalo kvalitetni ljudi.