ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB PLAMEN POŽEGA od ove godine natjecanje u WABA ligi


Poslije jučer održane redovne izvještajne skupštine u bivšem prostoru požeškog restorana „Gavran“, predstavnici Ženskog košarkaškog kluba Plamen Požega imali su konferenciju za novinare. Predsjednica kluba Ana Krpan izrazila je spremnost za dobru suradnju s novinarima te istaknula da je početak natjecateljske sezone i da se igračice skupljaju, a klub se ekipirao i  može krenuti u nove sportske pobjede. Trener Vladimir Englman u uvodnom je izlaganju napomenuo da klub postoji već 74 godine i nikada nije ispao iz Prve lige. Svojim prošlogodišnjim rezultatima napravio je određen napor, a ove godine igra i u WABA ligi.

U planu plasman u Super ligu

-Lani smo dobili poziv i odlučili smo se na taj iskorak, a za tu razinu natjecanja naravno da je potrebno osvježiti i pojačati igrački kadar i dovesti  igračice. Od prošle godine ostali su nam gotovo sve igračice, a neke su otišle igrati u druge države. Doveli smo kao pojačanje one koje nam nedostaju na pojedinim pozicijama. Dobili smo jednu američku kao zamjenu za još jednu američku igračicu, a uspjeli smo dovesti neke djevojke iz naše lige ili vratiti neke naše požeške. Mislim da imamo solidnu ekipu koja se u nacionalnom prvenstvu može boriti za „fail on ford“, a u WABA ligi, koja je za nas novo natjecanje i ne poznajemo ekipe, očekujem da izborimo plasman u Super ligu, da ne igramo Ligu za opstanak. Nadam se da ćemo s ovim igračkim kadrom to moći napraviti. Stručno smo se pojačali, imamo mladu trenericu sa završenim fakultetom, našu bivšu košarkašicu Natašu Budoš koja nam se priključila. Priključio nam se i Filip Kojanović koji će raditi na fizičkoj pripremi, a imamo i  jednog mladog pripravnika koji trenutno kao volonter radi s mlađim kategorijama, a šaljemo ga na školovanje-kazao je trener te iznio informaciju o mlađim uzrasnim kategorijama.

Tijekom listopada čak deset zahtjevnih utakmica

-Da bismo mogli igrati na ovoj razini natjecanja, moramo imati najmanje dvije uzrasne kategorije. Prošle godine imali smo ih četiri: predkadetkinje, kadetkinje, juniorke i najmlađe U-13. Covid-19 nas je poremetio pa smo odigrali samo s uzrastom U-13. S obzirom na to da se dio juniorki priključio seniorskoj ekipi, juniorsku nećemo prijavljivati, već U-13 i kadetkinje. Naglašavam da smo prošle godine imali tri igračice koje su bile na širem popisu za reprezentaciju u mlađim uzrasnim kategorijama i Kristinu Maričević koja je ove godine bila u kadetskoj reprezentaciji Hrvatske. U prvenstvo ulazimo s tri centra, s tri play igračice, a od  29. rujna do 30. listopada imat ćemo deset utakmica, što je iznimno zahtjevno. Očekujemo da nam se na krilnim pozicijama priključi još jedna igračica, tražimo šutericu, a na ostalim pozicijama je sve popunjeno. Ovu WABA ligu bez minimalno osam igračica, koje mogu participirati, ne možete igrati, ali problem je u tome što od naših požeških igračica to teško možemo očekivati. Njih tri ne mogu ići na gostujuće utakmice jer rade, idu u školu, na fakultete pa stoga moramo imati djevojke koje su odredile da se bave košarkom i da im je ona prioritet i odskočna daska u Europi. Potrebno je naći igračice koje su spremne žrtvovati se, trenirati, igrati i putovati-istaknuo je Englman.

Provođenje projekta košarkaške akademije

Govoreći o provođenju projekta košarkaške akademije koji traje šest mjeseci, od 1. srpnja do 31. prosinca, trener je podsjetio da je riječ o uzrastu od 7 do 17 godina, a imaju oko 150 djece, uglavnom mlađih. Projekt se provodi u Požegi, Pleternici i Oriovcu, a očekuje se da se od početka školske godine broj djece dva puta poveća, posebno u Pleternici i Oriovcu. Zaključujući izlaganje, trener Englman je napomenuo da klub ima dva sponzora: Sevoj i dugogodišnjeg „Plamena“ bez kojega vjerojatno ne bi ni postojali ili bi se već davno ugasili. -Od bivše gradske uprave bili smo maćehinski prihvaćeni, a sadašnji gradonačelnik u prvim kontaktima dao nam je podršku i omogućio prijevoz na utakmice. Očekujemo da nas Grad Požega kvalitetnije prati nego dosad-zaključio je V. Englman.

Financijska stabilnost kluba u svim segmentima

Predsjednik Nadzornog odbora Željko Krpan govorio je o prošlogodišnjim problemima s financijama, a godina je završena s 283 kune više rashoda od prihoda.

-Za prvih šest mjeseci ove godine imamo 26.000 kuna više prihoda od rashoda, a na računu oko 60.000 kuna, što znači da je klub apsolutno financijski stabilan u svim segmentima. Sponzori su se dodatno uključili, a oni čine više od 70 posto prihoda. Stari sponzori financiraju nas s oko 170.000 kuna, a uključili su se i neki novi sponzori. U nekoliko mjeseci uspjeli smo posložiti financije. Predsjednica kluba pobrinula se za odnose s javnošću, a krenut će u žestoku bitku za ženska prava u smislu participacije financiranja ženskog sporta  u odnosu na muški.  Iz europskih  sredstava opremili smo se loptama i dresovima,  uspjeli smo privući igračice da nam dolaze u Požegu, među njima i iz Konga, a svijet postaje globalno selo-kazao je Krpan te napomenuo da upravu kluba i skupštinu uglavnom čine intelektualci, situirani ljudi koji mogu shvatiti da je sport potreba, želja i ljubav i mogu se posvetiti nečemu što im je izazov.

-Naš trener je jedini u Hrvatskoj koji je volonter, a svi ostali su plaćeni. Ženski košarkaški klub Požega stariji je godinu dana od Košarkaškog saveza Hrvatske i njegov je osnivač, a nikada u povijesti nije ispao iz Prve lige. Igrao je u Drugoj ligi, ali zato što nije imao novca, te je bio četverostruki prvak. To je nekakva tradicija koja zaslužuje respekt. U drugom kolu  WABA lige dolazi nam u Požegu beogradski „Partizan“, a kasnije i „Budućnost“ iz Podgorice, što je za naš grad sportski događaj-zaključio je predsjednik Nadzornog odbora.

No comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *